Zijn juf op de kleine Franse basisschool werd meer dan eens hoorndol van die kleine JEAN PAUL. Zat ie niet uit het raam te kijken om de vogeltjes in de bomen te tellen, dan was hij wel in de weer met zijn kladblok. Niet om die te gebruiken voor staartdelingen of worteltrekken, nee, hij zat een beetje te schetsen: veelal kostuums voor de danseressen van het befaamde Parijse theater Folies Bergères.

Jean Paul Gaultier, inmiddels 67, zou uitgroeien tot een van de grootste mode-ontwerpers van de wereld. Gek, dat was hij wel een beetje en hij had op jonge leeftijd dus al moeite met binnen de lijntjes kleuren. Dat zou in zijn volwassen leven niet veel anders worden. Rébellion zou makkelijk zijn derde naam geweest kunnen zijn.

Knulletje

De Fransman volgde, natuurtalent of niet, nooit een officiële mode-opleiding. Hij leerde het vak in de praktijk, bij gerenommeerde leermeesters als JEAN PATOU en, vooral, PIERRE CARDIN. Zij zagen wel wat in dat olijke, maar o zo ambitieuze knulletje. Hun voorgevoel bleek te kloppen. Gaultier, autodidact pur sang, zou al snel de wereld veroveren met zijn bijzondere en tegendraadse ontwerpen.

Bovendien bleek hij zijn tijd ver vooruit. Hij liet mannen al in de vroege jaren tachtig in rokken lopen (wie deed dat nou?!), en bleek zo een pionier te zijn op het gebied van genderneutraliteit. Was het gemiddelde model ’maatje tandenstoker’, hij gebruikte júist voluptueuze dames voor zijn shows, iets dat ook al bizar werd bevonden. En dragen Jan en alleman tegenwoordig allemaal tatoeages en piercings, dat was vroeger wel anders. Maar niet in het sprookjeshoofd van Gaultier. Die dompelde zijn modellen onder de plakplaatjes en nepringen.

En ook bij de mensen die een, twee, drie niet zoveel op hebben met mode, werd hij een bekende naam. Niet in de laatste plaats door een van zijn muzen, MADONNA.

Wie kent niet haar priemende, ijzeren punt-bh’s, waar ze tijdens haar Blond Ambition Tour de wereld mee versteld deed staan. Het was een creatief ideetje van de Franse modevirtuoos, die nooit wars is geweest van veel bloot in zijn creaties. Sommigen zagen er zelfs een fascinatie voor SM en bondage in…

Ook later zou Gaultier nog veel voor Madonna ontwerpen. Zijn laatste wapenfeit voor de Queen of Pop was de outfit die ze droeg toen ze optrad tijdens de pauze van het Eurovisie Songfestival, vorig jaar. Die vertolking zou van geen enkel land ook maar één punt hebben gekregen, haar jurk zou hier en daar zeker douze points hebben gescoord.

(Grappig: de openlijke homoseksueel Jean Paul Gaultier die onder meer een relatie had met het Volendamse model RIES VAN RIJN, die 25 jaar geleden op slechts 33-jarige leeftijd overleed bleek stiekem verliefd te zijn op Madonna. De ontwerper heeft haar zelfs tot drie keer toe heimelijk ten huwelijk gevraagd, maar hoewel de zangeres zich vereerd voelde, kreeg de Fransman even zo vaak nul op het rekest.)

Draad, naald, schaar

Gaultier vindt het mooi geweest, dagelijks in de weer met draad, naald en schaar. De druk van het altijd maar presteren en bezig zijn, hij heeft het decennialang ondergaan. Het was eerst zijn droom, later werd het zijn lot en het eindigde als een soort levensjuk. Het is dus tijd voor een nieuwe generatie. Laat die zich maar ’uit de naad’ werken.

Afgelopen vrijdag maakte hij, op geheel eigen, vrolijke wijze, zijn afscheid van de catwalk bekend. Vanavond is zijn laatste show.

Maar, het is niet dat hij zich nu gaat terugtrekken tussen de maïsvelden met een goed glas rode wijn en wat stokbrood om van te knabbelen. Hij blijft, workaholic als hij is, een bezige bij. Hij zal verbonden blijven aan zijn bedrijf en, zo beloofde hij zijn fans in zijn ’afscheidsboodschap’ op sociale media, hij is bezig met ’een nieuw project’.

Wat dat zal worden, is nog niet bekend. Maar dat het ongetwijfeld weer een bijzonder klusje zal zijn waar de mensen over zullen praten, lijkt wel duidelijk. Daar ben je nu eenmaal Jean Paul Gaultier voor. Nooit te oud voor wat gekkigheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in