Topchef Guy Van Cauteren brengt postuum hulde aan onze gemeente

0
10

De organisatoren van de Bocuse D’Or, de meest prestigieuze kookwedstrijd ter wereld, vroegen in het coronajaar 2020 hun topchefs verspreid over alle continenten om hun lokale regio in de kijker te zetten. De bijdragen werden gebundeld in de kleurrijke gids Destination Bocuse d’Or Winners. Ook Guy Van Cauteren, die na het uitbaten van zijn gerenommeerd 2-sterrenrestaurant ’t Laurierblad zich in Knokke-Heist kwam vestigen, deelde via deze uitgave zijn buitengewone liefde voor onze badplaats. Guy overleed helaas in december 2020 maar postuum laat hij alle lezers van dit mondiale magazine nog eens kennismaken met de gastronomische, natuurlijke, culturele en artistieke troeven van Knokke-Heist.

Van Berlare naar Knokke-Heist

Guy Van Cauteren groeide oorspronkelijk op in Berlare, waar zijn vader slager was. In 1979 opende hij naast de slagerij het restaurant ’t Laurierblad, dat uiteindelijk twee Michelinsterren zou krijgen. In 1993 won hij op de kookwedstrijd Bocuse d’Or brons voor België. Tijdens zijn loopbaan werd hij ook een tv-gezicht. Hij was naast Herwig Van Hove te zien in het programma Krokant op de Vlaamse openbare omroep en werd tv-kok van lifestylezender Vitaya. Hij was voorzitter van de vereniging van Meesterkoks (2000-2004) en werd vice-voorzitter Vlaanderen Eurotoques (vanaf 1995). In 2008 was hij peter van de Week van de Smaak. Nadat zijn restaurant in 2013 sloot, stopte Van Cauteren met koken en ging hij in Knokke-Heist wonen. In 2019 verscheen het boek De kunst om te praten met volle mond, dat Van Cauteren samen met Stefaan Van Laere (hoofdredacteur van Horeca Magazine en Cook Magazine) schreef. Het bevat gedeeltelijk zijn memoires, maar ook recepten en anekdotes. Daarnaast verschenen kookboeken van zijn hand. Van Cauteren stierf eind 2020 aan de gevolgen van een slepende ziekte en COVID-19.

Gastronomie, natuur en kunst

Net voor zijn dood, bracht hij op vraag van voorzitter van de Bocuse d’Or nog een mooie hulde aan Knokke-Heist, zijn paradijsje aan de Belgische Noordzeekust met tien kilometer goudgeel strand en het Zwin Natuur Park, de internationale luchthaven voor vogels. De natuur en de rust boden Guy een inspirerende omgeving om te schrijven of te tekenen. De Zwinregio kan ook bogen op een levendig cultureel erfgoed. De topchef onthulde vervolgens een paar adressen die zijn enthousiasme voor kunst en gastronomie, twee gebieden die zo goed samengaan, spontaan deden opflakkeren. Op artistiek vlak was dit MAAK, het open huis voor kunsten en de talrijke kunstgaleries in Knokke-Heist. Culinaire favorieten waren Moeder Babelutte, de Zoete Polder, de duindoornbes-praline, de misérabele, de tomaat garnaal en een Paljasbiertje. Ten slotte kreeg ook het For Freedom nog een speciale vermelding in het reisverslag van Guy Van Cauteren.

De elektronische versie van Destination Bocuse d’Or Winners kun je hier integraal nalezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here